AUKE VALK
|
Zelfstandig Professional
AUKE VALK
|
Zelfstandig Professional

Bevings

oktober  2015 / 1 Reageren uitgeschakeld

In de loop van dit jaar werd ik gebeld door Yvonne Arnst met de vraag of er een app is waar je kunt zien waar de aardbevingen zijn geweest en ook waar je de nieuwsberichten omtrent de bevingen kunt lezen. Er bleek wel wat te zijn, maar de aardbeving informatie was vaak ingevoerd door de eindgebruiker en dus niet accuraat.

We vonden allebei, als noorderlingen, dat er een dergelijke app moest komen en dat deze vooral gratis beschikbaar moest zijn. Uiteraard kost het ontwikkelen van een app tijd en dus ook geld. We hebben nog gezocht naar subsidiemogelijkheden, maar dat bleek erg lastig te zijn. Uiteindelijk hebben we de app zelf bekostigd en in onze eigen tijd gemaakt.

We gingen in overleg wat de app moet kunnen en wat de voorwaarden zijn. En al vrij snel kwam er een aantal eisen boven.

Eentje daarvan was een koppeling met het KNMI, zodat de aardbevingen automatisch in de app verschijnen. En de gebruikers zouden een bericht moeten krijgen bij een nieuwe aardbeving.

Met deze voorwaarden ging ik aan de slag. Al snel bleek dat de gegevens van aardbevingen niet zo gemakkelijk te koppelen waren als ik had gedacht/gehoopt. Toen ik uiteindelijk de koppeling wel klaar had… veranderende de KNMI hun website en ook mijn databron. Moest ik de koppeling weer aanpassen… maar ja zo gaat het soms.

Het leek mij leuk om wat meer te vertellen over wat er komt kijken bij het maken van een app. Ik maak altijd de vergelijking met een ijsberg, 10% is zichtbaar en de rest is onder water. Zo is het met de meeste apps ook. De gebruiker ziet alleen de app (het topje van de ijsberg), maar weet niet dat de data ergens vandaan komt en ook ergens beheerd wordt.

Bevings is overigens geen typefout het is het meervoud van bevingen maar dan op z’n Gronings

In het geval van de Bevings app zijn er meerdere systemen op de achtergrond welke samen de app vormen.

Eén daarvan is de KNMI import service, een (zelf ontwikkelde) applicatie welke om de zoveel tijd kijkt of er nieuwe aardbevingen zijn geweest sinds de laatste controle. Deze applicatie plaatst de aardbeving op de kaart, maakt een nieuwsbericht aan en verstuurd een pushbericht naar de gebruikers.
Daarnaast heb ik nog een controlepanel gemaakt voor het beheer van de nieuwsberichten, welke ons in staat stelt de inhoud van de app online te beheren.

Naast alle techniek komt er uiteraard ook vormgeving bij kijken, er moest een icoon en een startscherm (splashscreen) ontworpen worden. Deze zijn ontworpen door Suzanne Jager.

In het kort: Gooi alle ingrediënten bij elkaar, even flink roeren en je hebt een app!

Bevings


Android app on Google PlayComments are closed.