AUKE VALK
|
Zelfstandig Professional
AUKE VALK
|
Zelfstandig Professional

Verseon gekoppeld aan MijnOverheid

juli  2014 / 2 No Comments

Afgelopen dinsdag, 1 juli, is de testomgeving Verseon van de gemeente Meppel gekoppeld aan MijnOverheid. De komende weken zullen wij deze koppeling dan ook gaan testen. Maar vooralsnog ziet er erg goed uit en is de koppeling erg goed bedacht!

Wat kun je hier nou mee hoor ik je denken. De koppeling stelt de gemeente in staat om berichten en zelfs bijlagen naar je MijnOverheid berichtenbox te sturen ipv met ‘snailmail’ (echte fysieke post). Denk bijvoorbeeld aan een ontvangstbevestiging van je brief. Veel overheidsinstanties en ook bedrijven sturen een ontvangstbevestiging nog steeds per post zelfs als de brief een e-mail is. Dat is met de MijnOverheid koppeling dus niet meer nodig.

De koppeling (Digibox) zoals Circle Software deze bedacht heeft is een zelfstandige oplossing, je hebt dus Verseon niet nodig om hiermee te werken. Dat is erg slim, want zo beperk je het potentieel niet van deze oplossing. Het zou ook met andere zaaksystemen kunnen samenwerken.
Wat ook erg goed is van dit systeem is dat je elk bericht kunt traceren, waar is het bericht nu is het goed afgeleverd enz… Foutafhandeling is erg goed opgepakt. Zeker als je ook het Verseon zaaksysteem gebruikt is het door de applicatiebeheerders maar ook door de vakinhoudelijke medewerkers goed te volgen of het bericht goed verstuurd is of niet.
Ook is het mogelijk statusinformatie naar MijnOverheid te sturen. Als de zaak van status veranderd wordt dit bekend gemaakt via MijnOverheid. Dit is aan/uit te zetten aan de hand van het zaaktype, maar ook per individuele zaak. Als dit eenmaal aanstaat, is het fire and forget. Geen actie is vereist om dit naar MijnOverheid te sturen.

Wat ik vooral zo leuk vind aan de DigiBox is dat het bedacht is door een medewerker van Circle Software en ook door hem gemaakt is. Paul Jeurissen heeft zo’n drie jaar geleden meegedaan met een soort van beste idee wedstrijd binnen Circle Software en zijn idee heeft gewonnen. Ik had toen al eens over de DigiBox gehoord, en dat het vooral in combinatie met PostNL zou werken, zij kunnen het document printen en op de bus doen. Maar inmiddels is dat niet meer de hoofdzaak van de DigiBox.
Paul was gister zelf in Meppel en heeft alles uitgelegd over het ontstaan en de werking van de DigiBox, was leuk en zeker ook leerzaam.

Omdat MijnOverheid relatief nieuw is zijn er ook zeker verbeterpunten, zoals een bestand mag momenteel maximaal 250KB groot zijn. Dat is voor een ontvangstbevestiging zeker voldoende, maar voor een situatieschets is dit al snel veel te weinig. Dat is overigens een beperking van MijnOverheid, niet van de DigiBox.

Gemeente Meppel is op dit moment de enige, en de eerste, Verseon gebruiker welke de DigiBox in gebruik heeft. Dat betekent ook dat wij nog tegenkomen kunnen we nog laten aanpassen. De komende weken ga ik besteden aan het testen van deze koppeling.

Je begrijpt dat ik erg enthousiast ben over dit systeem, ik vind het ontwerp sterk en ben erg te spreken over het feit dat je de DigiBox ook icm een ander zaaksysteem kunt gebruiken. Heb je hier vragen over dan wil ik die graag beantwoorden!Leave a reply

Your email address will not be published. Website Field Is Optional