AUKE VALK
|
Zelfstandig Professional
AUKE VALK
|
Zelfstandig Professional

Geavanceerde training Xential

mei  2014 / 28 No Comments

Afgelopen dinsdag heb ik samen met en bij de gemeente Meppel een geavanceerde training van Xential gevolgd. Ik ken en gebruik Xential al een aantal jaren, maar toch was het slim om een cursus te volgen. Vanwege het feit dat de applicatie nogal veranderd is sinds de eerste versie waarmee ik in aanraking kwam, toen nog geloof ik versie 1.9 bij de gemeente Zuidhorn.

Een van de meeste belangrijke veranderingen is het kunnen gebruiken van iteraties. Hiermee kun je een agenda opstellen vanuit bijvoorbeeld Verseon, alle agendapunten welke geregistreerd staan bij een vergadering kunnen hiermee onder elkaar in een document geplaatst worden.
Dat was voorheen niet mogelijk, maar nu gelukkig wel.

Een bron van een iteratie kan ook een database query zijn of een excel/xml bestand of een webservice enz. Stuk voor stuk mogelijkheden waar ik blij van word. Dit geeft Xential een stuk flexibiliteit waarmee je als organisatie snel en efficient je sjablonen kunt ontwerpen.

Het komt vaak voor dat een sjabloon via meerdere wegen te benaderen moet zijn. Voorheen moest je dan een kopie van het sjabloon te maken en elders in de mappenstructuur plaatsen. In feite heb je dan twee keer hetzelfde sjabloon, wat je dus ook twee keer moet beheren.
Dat is gelukkig in de nieuwe versie opgelost! Nu kun je namelijk een snelkoppeling maken naar een sjabloon, deze snelkoppeling kun je in een map zetten in de mappenstructuur. Op deze manier kun je een sjabloon op meerdere locaties aanbieden zonder het extra beheer te moeten uitvoeren.
Erg slim en handig opgelost!

Er zijn natuurlijk altijd nog zaken welke slimmer en handiger kunnen of functionaliteiten welke ik graag al gezien zou hebben, maar ja er moet iets te wensen overblijven niet waar.
Al met al heb ik Xential in een rap tempo zien groeien en vind ik het een goede document generator en zeer zeker de moeite waard om eens te gaan bekijken.Comments are closed.