AUKE VALK
|
Zelfstandig Professional
AUKE VALK
|
Zelfstandig Professional

Xential gemeente Meppel

april  2014 / 16 No Comments

Afgelopen maandag is bij de gemeente Meppel Xential geïnstalleerd. Tot zover gebruikten we daar de DTNG van Circle Software, dat is de ‘build-in’ document generator van Verseon. Deze generator werkt prima alleen niet in combinatie met de Verseon Webexplorer en is ook verouderd (Circle Software biedt nu AIA ITP aan als de nieuwe documentgenerator).

Zoals gezegd is de software afgelopen maandag geïnstalleerd, eerst op de testomgeving maar binnenkort ook op de Verseon productie omgeving.

Sjablonen ontwerpen met behulp van Xential is eigenlijk een peuleschil, een kind kan de was doen zeg maar. Je kan natuurlijk heel simpel alles in één ‘bestand’ ontwikkelen, maar slimmer is het om ‘componenten’ te ontwerpen. Deze componenten kun je hergebruiken.
Denk bijvoorbeeld aan de ondertekening of het NAW gedeelte, bijna ieder document heeft deze componenten in zich dus waarom niet hergebruiken.

Gister (dinsdag) heb ik in een paar uurtjes de eerste twee sjablonen ontwikkeld en deze zijn nu al klaar voor gebruik. Het gaat hier om de initiatief uitgaande brief en de standaard brief, niet de meeste ingewikkelde documenten… dat klopt. Maar ze worden wel netjes in Verseon opgeslagen, het eerste sjabloon creëert zelfs een eigen zaak!

Komen we automatisch op de koppeling van Xential naar Verseon. Ik heb tot nu toe eigenlijk alleen nog maar met de webkoppeling gewerkt, maar de koppeling naar de Windows client van Verseon is vele malen beter. Ziet er goed uit (gebruikt de Verseon registratieschermen, dus bekend voor de eindgebruiker), werkt stabiel erg netjes gedaan!

Waar ik helemaal naar uit kijk is het opslaan van metadata vanuit Xential naar Verseon, dat geeft zoveel meer mogelijkheden!
Denk bijvoorbeeld aan een document wat eigenlijk ‘misbruikt’ kan worden als een formulier voor een interne zaak.
Bijvoorbeeld het aanvragen van een nieuwe werkplek. De gebruiker kan het document invullen, het sjabloon begeleidt hem/haar door de vragen heen, en de zaak wordt automatisch in Verseon opgeslagen met de bijbehorende meta data (denk aan zaaktype, onderwerp, datum/tijd velden enz…)!

Wanneer dit gereed is heb je in feite een formulier voor intern gebruik inclusief authenticatie en registratie, fantastisch!
Ik heb begrepen dat Xential dit binnenkort kan, ik kijk er naar uit.



Comments are closed.